Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013

Κράτος υπό κατάρρευση, ζωή στο περιθώριο
Όταν το κράτος καταρρέει και η κοινωνία λεηλατείται καθημερινά από τις συνέπειες της κρίσης, κανένας τομέας της ζωής δεν μένει ανέπαφος και ανεπηρέαστος.
Είναι γεγονός ότι σε περιόδους κρίσης, η  κατάσταση με τα ναρκωτικά συνεχώς επιδεινώνεται, το AIDS αυξάνεται ραγδαία και κάνουν την εμφάνιση τους στην «αγορά» ουσίες φθηνές και άκρως επικίνδυνες, όπως για παράδειγμα το σίσα που έχει χαρακτηριστεί ως το ναρκωτικό της κρίσης.
Είναι ολοφάνερο λοιπόν, ότι η δημόσια υγεία και οργανισμοί όπως, το ΚΕΘΕΑ, ο ΟΚΑΝΑ και το 18 άνω, είναι πολύτιμοι για την εξασφάλιση περίθαλψης και ελπίδας για όλους τους ανθρώπους που είναι εξαρτημένοι σε ουσίες.
Για την κυβέρνηση όμως δεν είναι ούτε κατά διάνοια ολοφάνερο το δικαίωμα κάθε ανθρώπου, στην δωρεάν υγεία, στην περίθαλψη και στην ευκαιρία για επανένταξη. Με τις παρεμβάσεις της στα κέντρα θεραπείας ολοένα και δυσκολεύει το έργο τους, και συνεχίζει με σενάρια συγχωνεύσεων και συρρικνώσεων, και βέβαια κλείνοντας τα, αδιαφορώντας τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους εξαρτημένους. Τέτοιοι οργανισμοί άλλωστε ήταν πάντα ο εύκολος στόχος των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής.
Το θέμα είναι όμως ότι η χώρα μας, τώρα πιο πολύ από ποτέ έχει ανάγκη από ένα ευρύ και δωρεάν σύστημα υγείας και πρόνοιας, έτσι ώστε να υποστηρίξει τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που έχουν ανάγκη φροντίδας. Η τοξικομανία είναι κοινωνικό φαινόμενο, και απαιτεί την ανάλογη κοινωνική και ανθρωπιστική φροντίδα.
Είναι απορίας άξιο με ποια κριτήρια η κυβέρνηση σχεδιάζει αυτές τις συγχωνεύσεις. Με ποια λογικά κριτήρια πρέπει να μπουν σε αυτή τη δίνη οργανισμοί όπως, ο ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ, οργανισμοί που αποδεδειγμένα προσφέρουν άκρως αποτελεσματικές υπηρεσίες, σε χιλιάδες χρήστες και στις οικογένειες τους κάθε χρόνο.
Και εν τέλει η μεγάλη μου απορία είναι πόσο εκτιμά τέλος πάντων αυτή η κυβέρνηση τις ανθρώπινες ζωές, τις ανθρώπινες ανάγκες. Ίσως η απάντηση στο τελευταία μου ερώτημα να βρίσκεται στην ανάθεση του Υπουργείου Υγείας, στον Άδωνι, ναι μάλλον εκεί βρίσκεται.
*Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησης τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου